Fotografování nemovitostí - jak na to.

Fotografie nemovitosti mají v dnešní době obrovský význam při prodeji a pronájmu nejen na sociálních sítích. Ať už jste realitním makléřem nebo majitelem domu, bytu, či nebytových prostor, umění fotografovat nemovitosti je dovedností, kterou byste měli ovládat. V tomto článku se podělím o několik tipů a triků, které vám pomohou získat skvělé snímky nemovitostí.

  1. Připravte se na focení: Prvním krokem při fotografování nemovitostí je příprava. Před samotným focením ukliďte všechny prostory, odstraňte nepořádek a zajistěte, aby bylo všechno úhledně srovnáno. Interiéry mohou oživit rostliny a květiny, případně ovoce v kuchyni, přehozy v obývacích místnostech. Srovnejte závěsy, žaluzie, záclony.

  2. Vybavení a technika: Pokud se chystáte fotografovat nemovitosti, je důležité mít k dispozici kvalitní fotoaparát a objektivy. Ačkoli moderní mobilní telefony mají stále lepší kamery, profesionální fotoaparát vám poskytne větší kontrolu nad expozicí a ostrostí snímků. Pro zabránění rozmazaným snímkům je nutné použít důkladný, pevný stativ.

  3. Správná expozice a kompozice: Při samotném fotografování neustále kontrolujte, zda vaše snímky mají správnou expozici, což znamená, že nejsou ani příliš světlé, ani příliš tmavé. Experimentujte s různými expozičními časy a clonami, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, nejlépe v režimu Manual. Co se týče kompozice, zkuste použít pravidlo třetin, kde hlavní objekt nemovitosti není uprostřed, ale je umístěn na jedné z křížení linii dělící snímek na třetiny.

  4. Perspektiva a úhel: Občas experimentujte s různými perspektivami a úhly. Většinou bude klasický kolmý úhel vhodný, ale můžete také zkoušet snímat z vyššího nebo nižšího místa, nebo z různých rohů, abyste nabourali určitý stereotyp při prohlížení fotografií.

  5. Osvětlení: Osvětlení je klíčovým faktorem v každém druhu fotografie. V případě fotografií nemovitostí je přirozené světlo obvykle nejlepší volbou, ale můžete je také kombinovat s lokálními zdroji, od lustrů po lampičky. Pokud je osvětlení nedostatečné, je vhodné použít externí blesky nebo záblesková světla, což už je ale skutečně záležitost pro profesionála. Variantou ještě může být blesk na fotoaparátu, ale nikdy ne napřímo, vždy jen odrazem, jinak vzniknou fotografie nehezky ploché, s objekty v popředí přesvícenými, v pozadí tmavými, navíc s úzkou konturou tvrdého stínu.

  6. Zachycení detailů: Některé nemovitosti mají mnoho zajímavých detailů – mohou to být designové prvky, nábytek nebo architektonické zajímavosti. Nezapomeňte věnovat pozornost i jim. Vypíchnuté záběry těchto detailů mohou dát vašim fotografiím hloubku a osobitost.

  7. Postprodukce: Pořídili jste spoustu snímků, ale teď přichází čas na úpravy. Použití grafického softwaru, např. Adobe Lightroom, Photoshop nebo jiného, je naprostou nutností. Umožní vám doladit kontrast, barvy, ostrost a také srovnat svislice či horizontály. Buďte však opatrní, abyste úpravy nepřehnali a nevytvořili nepřirozené snímky.

  8. Nezapomeňte na venkovní prostory: Pokud fotografujete nemovitost s exteriérem, jako je zahrada nebo terasa, měli byste nafotografovat i tyto venkovní prostory a umístění nemovitosti v nich. To může potenciálním kupcům nebo nájemcům lépe ukázat, jak mohou tyto venkovní prostory využívat.

  9. Učte se a experimentujte: Fotografování nemovitostí je dovednost, kterou lze neustále zdokonalovat. Snažte se učit od zkušených fotografů, sledujte trendy v oblasti nemovitostí a zkoušejte nové techniky.

Fotografování nemovitostí je celkem náročná “disciplína”, ale s trochou praxe a těmito tipy budete schopni zachytit krásu a jedinečnost každé nemovitosti. Buďte kreativní, experimentujte a užívejte si proces fotografie nemovitostí. Vaše snímky mohou pomoci potenciálním kupcům nebo nájemcům lépe pochopit, co nabízíte, a přitáhnout jejich pozornost.

Previous
Previous

Fotograf penzionů - více než jen obrázky

Next
Next

Od focení lidí k fotografování penzionů a restaurací